Sidor

lördag 17 juli 2010

New York cheesecake

Ingredienser
300 gram digestivekex
150 gram osaltat smör
1 dl strösocker
1 dl Maizena
2 tsk vaniljsocker
600 g philadelphia
2,5 dl kesella (10%)
3 st ägg
1 dl vispgrädde
200 gram vit choklad


Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader
- Smält smöret
- Mixa kex och rör i det smälta smöret
- Packa blandningen i en löstagbar form.
- Grädda i 10 minuter

- Blanda de torra ingredienserna (socker, maizena vaniljsocker) i en bunke. Lägg i Philadelphia och kesella och blanda ihop till en kräm med en elvisp.
- Tillsätt ägg, grädde och smält vit choklad under vispning
- Häll smeten över kakbottnen
- Grädda kakan i 200 grader under 15 minuter
- Stäng av värmen och låt kakan stå i eftervärme under cirka 30 minuter
- Ställ in i kyl för en bättre konsistens innan servering

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Cheesecake, på svenska även kallad amerikansk ostkaka, är en dessert från USA som ursprungligt kommer från Italien (Cato den äldre), Frankrike (Guillaume Tirel) eller Tyskland. Kakan är baserad på grova kex som botten och färskost som fyllning och finns i många olika varianter. De vanligaste varianterna av cheesecake är en chokladvariant eller att tillsätta lime och hallon. Även jordnötssmör kan användas i bottnen.

Cheesecake kan vara bakad i ugn, eller vara färsk, vilket innebär stelnad i kylskåp med hjälp av t.ex. gelatin.

Trots namnlikheten är cheesecake (vilket bokstavligen betyder "osttårta") en helt annan kaka än den i Sverige vanliga ostkakan. Att översätta cheesecake till ostkaka eller osttårta är, om än språkligt helt korrekt, inte lämpligt utan närmare bestämning – t.ex. "amerikansk ostkaka".

Källa wikipedia