söndag 18 juli 2010
Cheesecake
200 gram Philadelphiaost
3 Äggulor
1,5 dl socker
3 dl grädde
½ tsk vaniljsocker
3 äggvitor
10 digestivekex
Steg för steg
- Smörj en form.
- Vispa äggvitorna separat och sedan vispgrädden i en större skål.
- Blanda i ost, äggulor, socker och vaniljsocker i grädden. Vispa ett tag med elvispen så att osten delas. - Vänd ner vitorna.
- Krossa och strö 5 av kexen i botten på formen, häll i smeten och strö de resterande kexen ovanpå.
- Låt stå i frysen i 24 timmar.
- Ta fram din cheesecake ca en timme innan servering.
Cheesecake, på svenska även kallad amerikansk ostkaka, är en dessert från USA som ursprungligt kommer från Italien (Cato den äldre), Frankrike (Guillaume Tirel) eller Tyskland. Kakan är baserad på grova kex som botten och färskost som fyllning och finns i många olika varianter. De vanligaste varianterna av cheesecake är en chokladvariant eller att tillsätta lime och hallon. Även jordnötssmör kan användas i bottnen.
Cheesecake kan vara bakad i ugn, eller vara färsk, vilket innebär stelnad i kylskåp med hjälp av t.ex. gelatin.
Trots namnlikheten är cheesecake (vilket bokstavligen betyder "osttårta") en helt annan kaka än den i Sverige vanliga ostkakan. Att översätta cheesecake till ostkaka eller osttårta är, om än språkligt helt korrekt, inte lämpligt utan närmare bestämning – t.ex. "amerikansk ostkaka".
Källa wikipedia
hej jag är bäst / ebba robell
SvaraRaderavilken härligt super god cheesecace
SvaraRaderajag älskar cheesecace <3333333333
SvaraRadera